Blogi

Sveitsissä asiat ovat toisin

Nortastic teki markkinatutkimusmatkan Sveitsiin. Oli kiinnostavaa tutustua mahdollisuuksiin mitä Sveitsi pienenä –  mutta ostokykyisenä maana voisi tarjota vientituotteille. EU.n ulkopuolisena sitoutumattomana maana Sveitsi suhtautuu tuontiin protektionistisesti. Vienti voi olla haastavaa ja kustannukset voivat nousta tullimaksujen vuoksi hyvin korkeiksi. Sveitsin oma maatalous on tuettua ja raaka-ainehankinnat tehdään läheltä omilta alueen tuottajilta. Tämä näkyi hyvänä esimerkkinä leipomossa, jonne kävimme tutustumassa. Fredy’s leipomon toimitusjohtaja Gerd Forsting esitteli ryhmällemme ”pienen” leipomon toimintaa. IMG_7662Suomen mittakaavalla kyse oli isosta leipomosta; liikevaihto oli 80 miljoonaa. Viljat sekä muut raaka-aineet tulivat läheltä, osa leivistä paistettiin puuarinalla, joka todella lämmitettiin puulla. Tuotteet tehtiin käsityönä, henkilöstöä oli paljon. Pääsimme myös maistamaan herkullisia leipiä ja niistä pystyi maistamaan aitouden ja luonnollisuuden. Kaikki käytettävät raaka-aineet olivat puhtaita ja aitoja –  lisäaineita ei käytetty.

Toinen kiinnostava tutustumiskohde oli Appezellerin juustola. Markkinoinnissa on rakennettuIMG_7908 mielikuva, jota juustolan näyttely vahvisti, että kyse on paikallisesta juustolasta, jossa käsitellään pieteetillä paikallista alppilehmien maitoa. Todellisuus oli tarua ihmeellisempää. Emme nähneet esittelyn aikana yhtään henkilökuntaa. Robotiikka huolehti juustojen käsittelyn.

Mielenkiintoinen kuriositeetti Sveitsistä oli se, että matalapalkka-alojen minimipalkka oli n. 4000€ kk, mutta toki muutoinkin kustannusrakenne on toisenlainen kun Suomessa. Vaikka vero onkin vain 9%, kuluja nostavat kallis asuminen sekä terveydenhoitoon liittyvä pakolliset vakuutukset. Sveitsissä työttömyyttä ei ole käytännössä lainkaan (3%, joka selittyy maailmanmatkaajilla ja työnvaihtajilla).

Sveitsi ei ole mahdoton vientimaa, mutta helppo se ei ole. Ensisijaisesti vienti on helpomaa muilla tuotteilla kuin elintarvikkeilla.

0 comments on “Sveitsissä asiat ovat toisin

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: