Blogi

Vinkkejä viennin aloittamiseen

Perjantaina Nortasticin asiakkalta lähti toimitus uuteen vientimaahan. Ostotilaus kruunasi pitkät neuvottelut. Tässä muutamia vinkkejä viennin aloittamiseen.

  1. Tee tuoteille taustatyö hyvin. Tuotteista pitää olla kaikki tiedot helposti saatavilla (speksit, tuotetietolomakkeet jne.). Aina on eduksi, jos ne näyttävät ammattimaiselta ja tyylikkäiltä, vaikka olisikin kyse teollisuusmyynnistä.
  2. Toimitusvarmuus pitää olla kunnossa, että vienti ei tökkää saatavuusongelmiin. Toimitusketju ja kriittiset kohdat kannattaa varmentaa.  Onhan raaka-ainetta saatavilla? Kuinka paljon tuotetta voidaan saada valmistettua päivätasolla/viikkotasolla/kuukausitasolla? Löytyykö osaavaa henkilöstöä tuotantoon? Voiko tuotantoa ostaa ulkopuoliselta?
  3. Hyväkään tuote ei yksin riitä. Tuotteella pitää olla kiinnostava tarina ja vientiin soveltuva pakkaus. Markkinointia varten tulee olla erilaisia kuvia tuotteista sekä valmistajasta asiakkaita/maahantuojia/jakelijoita varten. Läpinäkyvyys on myyntivaltti. Vastuullisuutta voidaan hyödyntää kilpailutekijänä. Useampi suomalainen yritys voi hakea sertifikaatteja tai vastuullisuusstandardeja vahvistaakseen markkina-asemaa kansainvälisessä myynnissä. Pienuuden voi kääntää vahvuudeksi. Moni suuryritys käyttää markkinointinimiä, jotta tuote olisi houkuttelevampi. Pieni yritys voi olla kiinnostava ja joustava.
  4. Myyntierät, pakkaukset sekä lavaukset laivaan/lentokoneesen ja kuormat pitää miettiä jo etukäteen logistiikkaa varten, toki riippuen vientimaasta. Luonnonmateriaaleille tulee olla tiettyihin maihin dokumentaatiota kuten esimerkiksi kasvitautitodistukset, joiden saaminen voi viedä aikaa. Tuotteista tullaan kysymään tullikoodit, ne kannattaa selvittää etukäteen.
  5. Käytä asiantuntemusta. Kyllähän sitä oppii hyvin virheistäkin, mutta kuitenkin säästyy aikaa ja rahaa kun käyttää asiantuntijoita apuna. Vientiapua saa myös ostopalveluna ja siihen saa avuksi hankerahaa. Hankerahan hakemiseenkin saa apua esimerkiksi Nortasticilta. Aina paras apu ei ole se ulkomailla asuva random-tyyppi, joka on Suomesta. Eri aloilla toimii eri verkostot. Kannattaa luoda verkostoja ja suhtautua lähtökohtaisesti luottavaisesti ihmisiin. Suuria kauppoja ei kuitenkaan kannata tehdä ilman luottovakuutusta tai ne kannattaa tehdä ennakkomaksulla. Eri maissa ja kulttuureissa on omat erikoisuutensa, myös omat huijaustavat.
  6. Varaa aikaa. Viennin alkaminen vie noin 6 kuukautta tai jopa vuoden ennen kun tulee ensimmäinen tilaus. Asiakkaalla on omat prosessit, tuotetestaukset ja muut, jotka vievät aikaa vaikka he olisivatkin innokkaita ostamaan.

Jos olet kiinnostunut viennistä, mutta vielä kuitenkin epävarma, tulen mielelläni keskustelemaan mahdollisuuksista. Ensimmäinen konsultaatiokeskustelu on ilmainen eikä velvoita mihinkään.

0 comments on “Vinkkejä viennin aloittamiseen

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: