Vienti

Nortastic oli mukana Grüne Woche-messuilla Berliinissä alkuvuodesta 2019.

Nortastic auttaa viennin aloittamisessa. Vientiasiantuntemus säästää isoilta kulueriltä. Voimme yhdessä miettiä tuotteistamisen ja rahoituksen (mahdolliset investointi – ja hankerahat). Nortatic auttaa markkinatutkimuksessa ja strategian laatimisessa. Myös vientimarkkinointi edellyttää vientimarkkinoiden asiantuntemusta.

Nortastic on Business Finlandin hyväksymä palveluntarjoaja. Tarjoamme monipuolisesti viennin aloittamiseen liittyviä palveluita. 

Palveluitamme ovat:

 • kansainvälistymistymisen rahoitushakemukset
 • kansainvälistymissuunnitelmat ja markkinaselvitykset
 • kansainvälisen markkinoinnin suunnittelu ja toteutus
 • kansainvälisen myynnin strategia
 • messut ja messuilla työskentely

Tästä pääset Business Finlandin Expert Search-palveluun. 

Nortastic mukana Food Ingredients-messuilla Frankfurtissa 2017. Kuvassa Polar Glucanin Jamila Awadh.

Vinkkejä viennin aloittamiseen

 1. Tee tuoteille taustatyö hyvin. Tuotteista pitää olla kaikki tiedot helposti saatavilla (speksit, tuotetietolomakkeet jne.). Aina on eduksi, jos ne näyttävät ammattimaiselta ja tyylikkäiltä, vaikka olisikin kyse teollisuusmyynnistä.
 2. Toimitusvarmuus pitää olla kunnossa, että vienti ei tökkää saatavuusongelmiin. Toimitusketju ja kriittiset kohdat kannattaa varmentaa.  Onhan raaka-ainetta saatavilla? Kuinka paljon tuotetta voidaan saada valmistettua päivätasolla/viikkotasolla/kuukausitasolla? Löytyykö osaavaa henkilöstöä tuotantoon? Voiko tuotantoa ostaa ulkopuoliselta?
 3. Hyväkään tuote ei yksin riitä. Tuotteella pitää olla kiinnostava tarina ja vientiin soveltuva pakkaus. Markkinointia varten tulee olla erilaisia kuvia tuotteista sekä valmistajasta asiakkaita/maahantuojia/jakelijoita varten. Läpinäkyvyys on myyntivaltti. Vastuullisuutta voidaan hyödyntää kilpailutekijänä. Useampi suomalainen yritys voi hakea sertifikaatteja tai vastuullisuusstandardeja vahvistaakseen markkina-asemaa kansainvälisessä myynnissä. Pienuuden voi kääntää vahvuudeksi. Moni suuryritys käyttää markkinointinimiä, jotta tuote olisi houkuttelevampi. Pieni yritys voi olla kiinnostava ja joustava.
 4. Myyntierät, pakkaukset sekä lavaukset laivaan/lentokoneesen ja kuormat pitää miettiä jo etukäteen logistiikkaa varten, toki riippuen vientimaasta. Luonnonmateriaaleille tulee olla tiettyihin maihin dokumentaatiota kuten esimerkiksi kasvitautitodistukset, joiden saaminen voi viedä aikaa. Tuotteista tullaan kysymään tullikoodit, ne kannattaa selvittää etukäteen.
 5. Käytä asiantuntemusta. Kyllähän sitä oppii hyvin virheistäkin, mutta kuitenkin säästyy aikaa ja rahaa kun käyttää asiantuntijoita apuna. Vientiapua saa myös ostopalveluna ja siihen saa avuksi hankerahaa. Hankerahan hakemiseenkin saa apua esimerkiksi Nortasticilta. Aina paras apu ei ole se ulkomailla asuva random-tyyppi, joka on Suomesta. Eri aloilla toimii eri verkostot. Kannattaa luoda verkostoja ja suhtautua lähtökohtaisesti luottavaisesti ihmisiin. Suuria kauppoja ei kuitenkaan kannata tehdä ilman luottovakuutusta tai ne kannattaa tehdä ennakkomaksulla. Eri maissa ja kulttuureissa on omat erikoisuutensa, myös omat huijaustavat.
 6. Varaa aikaa. Viennin alkaminen vie noin 6 kuukautta tai jopa vuoden ennen kun tulee ensimmäinen tilaus. Asiakkaalla on omat prosessit, tuotetestaukset ja muut, jotka vievät aikaa vaikka he olisivatkin innokkaita ostamaan.
Kiinnostuitko? Ota yhteys, niin mietitään miten vienti voisi soveltua teidän yritykselle.